maanantai 3. lokakuuta 2016

Sokeripitsi


Tein ensimmäisen kerran tuttavuutta sokeripitsiin ja sen valmistamisen kanssa reilu vuosi sitten. Tilasin silloin UllanUnelmasta yhden pitsimuotin ja sokeripitsijauhetta. Halusin vain siis testata, miten noita niin kauniita ja näyttäviä pitsejä tehdään. Kokeiluni onnistui hyvin ja käytinkin sitten myöhemmin valmistamani pitsit tekemääni masukakkuun. Tänä keväänä yritin pitsien tekoa uudelleen, mutta en todellakaan yhtä hyvällä menestyksellä. Sain todeta, että noissa pitsijauheissa on suuria eroja eikä pitsien valmistaminen aina vaan onnistu. Pari viikkoa sitten tilasin uudelleen UllanUnelmasta tuota samaista pitsijauhetta ja pääsinkin melkein heti testaaamaan sitä, kun ystäväperheessämme vietetään ensi viikonloppuna ristiäisiä ja minä saan tehdä sinne kakut. Ja da daa...pitsithän onnistuivat eli jauheissa on eroja!

Pitsijauheita on siis monenlaisia, mutta minä olen käyttänyt nyt Sweet Lace-merkkistä pitsijauhetta, joka myydään 200g purkissa. Pitsimassan valmistuksessa kannattaa olla tarkka ja noudattaa pakkauksessa olevaa ohjetta. Tähän pitsijauheeseen tarvitsee lisätä vain kädenlämpöinen vesi. Sen jälkeen seosta vatkataan sähkövatkaimella vähintään kolmen minuutin ajan. Valmis seos on helposti levittyvää, mutta ei liian löysää.


Valmis massa levitetään silikonisen, notkean lastan avulla pitsimuottiin. Tässä kannattaa toimia reippaasti, sillä pitsimassa alkaa heti kuivumaan, Laitoin lastalla massaa paksulti muotin toiseen päähän ja sitten vain vedin lastaa apuna käyttäen massan koko muotin matkalle. Lastaa ei tarvitse painaa hirmu kovaa, mutta napakasti kuitenkin. 


Ylimääräinen massa vedetään lastalla pois ja muotin reunat siistitään. Itse olen antanut sokeripitsin kuivua ihan huoneenlämmössä noin 8-10 tuntia, mutta pitsin voi kuivattaa myös uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Tällöin kuivumisaika on luonnollisestikin huomattavasti lyhyempi.


Kun sokeripitsi on kuivunut riittävän kauan, se irtoaa todella helposti muotista. Valmis pitsi on todella elastista eikä rikkoudu helposti. Sokeripitsejä voi käyttää koristeina sokerikuorrutteisissa kakuissa tai muffineissa. Sokeripitsi kiinnitetään kakkuun joko elintarvikeliimalla tai vedellä. Jos et käytä pitsejä heti, kääri ne yksitellen kelmuun. Kelmussa valmiit pitsit säilyvät hyvinä ja käyttökelpoisina parikin viikkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättämäsi kommentti ilahduttaa minua. Kiitos!