keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Luumukakku

Valion maitopurkin kyljestä vuosia sitten napattu ohje toimii vieläkin. Hyvä, helppo ja hyvin säilyvä (ellei tule syödyksi) kahvikakku jouluiseen kahvipöytään.


4 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
175 g margariinia tai voita
1 prk (200g) kermaviiliä
1 dl luumumarmelaadia
 
 Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini/voi mikrossa. Lisää sulan rasvan joukkoon luumumarmeladi ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauhomausteseos ja luumumargariiniseos. Sekoita vain tarvittava määrä, että jauhot sekoittuvat. Kaada voideltuun vuokaan. Tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti. Ripottele kakun päälle ennen tarjoilua tomusokeria ja koristele esimerkiksi sokerimassakukilla/koristeilla.
 


 
HYVÄÄ JA MAUKASTA JOULUA KAIKILLE!

maanantai 22. joulukuuta 2014

Jouluinen syntymäpäiväkakku

Täällä blogissa on eletty aika hiljaista syksyä. Olen kyllä leiponut jonkin verran, mutta kun ohjeet löytyvät jo täältä blogista, en ole niitä tänne uudelleen lisäillyt. Tilauskakkurintamalla on ollut myös hiljainen syksy, mutta nyt joulukuussa on ollut silläkin saralla hiukan vilkkaampaa. Pari viikkoa sitten sain tehdä erään nuoren naisen 18 vuotis syntymäpäiville kakun. Toiveissa oli jokin talvinen kakku, jollain hyvällä täytteellä. Hirveästi ei siis toiveita ollut ja tälläinen kakusta sitten tuli.



Pohja on tumma kaakaopohja. Pohjan kostutin vaniljamaidolla. Kakun välissä on jouluinen täyte.

TÄYTE:
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata
1 tl kanelia
 
 
Kakun kermapursotukset tein flora vispillä, jonka sekaan laitoin vaniljakreemijauhetta. Koristeena olevat joulutähdet on tehty sokerimassasta. Kakun pinnalle raastoin vielä valkosuklaata.
 
 

perjantai 29. elokuuta 2014

Eino Vernerin Ristiäiskakku

Viime sunnuntaina vietimme toisen rakkaan lapsenlapsemme ristiäisiä. Sain Ukin kanssa kunnian järjestää juhlan meillä täällä mummolassa. Ristiäiskakun suunnittelimme yhdessä tyttäreni kanssa.


Tein seitsemän munan vaalean peruskakkupohjan, jonka kostutin vaniljamaidolla. Väliin laitoin toiveiden mukaan mustikka- ja valkosuklaamousset.




Tyttäreni toivoi kakun päälle vaaleansinisiä tennareita. Itseltänikin tuo tennari-muotti löytyy, mutta en ole vielä ehtinyt opettelemaan niiden tekoa. Niinpä otin yhteyttä Kermaruusuun ja hän lupasi ystävällisesti tehdä meille tennarit ja lisäksi vähän kukkia. Kiitos kauniista koristeista Kermaruusulle!


Kakun päällystin valkoisella sokerikuorrutteella, jonka alle laitoin kosteuden eristeeksi voikreemin.
 

keskiviikko 27. elokuuta 2014

Minttusuklaa-kahvikakku

Ravintolapäiväksi tein yhden kahvikakunkin. Kakku maistuu ja tuoksuu ihanasti minttusuklaalle. Nam...


200 g margariinia
10 Pätkis-patukkaa 
3 munaa
 2,5 dl sokeria 
5 dl jauhoja 
2 tl vaniljasokeria
 1 tl leivinjauhetta 
0,5 tl ruokasoodaa 
2 dl vahvaa kahvia

 Sulata margariini ja pätkikset miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä hieman. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita suklaa-rasvaseos joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vuorotellen kahvin kanssa. Paista 175 asteessa n. 55 min

tiistai 26. elokuuta 2014

Mustikka- ja valkosuklaamousset

Mustikkamousse:

8 liivatelehteä
2 prk ranskankermaa
2 dl vispikermaa
sokeria
200 g tuorejuustoa
4 tl vaniliinisokeria
1 dl mustikoita

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mustikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella. Lisää joukkoon ranskankerma, sokerit ja mustikkasose. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne kuumaan vesitilkkaan. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston sekaan kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi vatkattu kerma kevyesti nostellen.

Valkosuklaamousse:

1 levy valkosuklaata
200 g tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa. Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella. Lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa. Lisää lopuksi vielä vatkattu kerma.
Jos haluat laittaa mustikkamoussen vain kakun toiseen väliin, tee annoksesta vain puolet. Ohjeen määrä riittää 24-26cm halkaisijaltaan olevan kakun molempiin väleihin.

maanantai 25. elokuuta 2014

Kaakaomuffinit

Ei ole turhaan kehuttu näitä muffineita maailman parhaiksi. Muffinit ovat todella kuohkeita ja meheviä. Tämän jälkeen en minäkään kyllä enää muuta ohjetta tarvitse. Itse löysin ohjeen Tarun Taikakakuista, mutta alkuperäinen ohje on Pullahiireltä.


3 dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
1/2tl soodaa
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
115g voita
1dl fariinisokeria
1dl kidesokeria
2 kananmunaa
1/2dl ranskankermaa
2 1/2dl maitoa

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit hyvin keskenään. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, hyvin vatkaten. Sekoita maito ja ranskankerma. Lisää taikinaan vuorotellen keskenään sekoitettujen kuivien aineiden kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista noin 15 minuuttia 175 asteessa uunin keskitasolla. Nosta ritilän päälle jäähtymään. Halutessasi voit koristella jäähtyneet muffinit esim. tuoejuustokuorrutteella.


Kuorrutus:
1dl kermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl tomusokeria

Vatkaa kerma ja lisää tuorejuusto ja tomusokeri. Pursota kuohkeaksi vatkattu kuorrute jäähtyneiden muffinien päälle. Koristele halutessasi strösseleillä, vohvelikukilla tai pienillä kakunkoristeilla.


Tein tällä kertaa muffinit minimuffinipellillä. Annoksesta tuli noin 40 minimuffinia. Muffinit olivat tarjolla toisen lapsenlapsemme ristiäisissä. Päädyin tähän pienempään kokoon, koska olen huomannut, että normaalikokoiset muffinit ovat liian isoja tarjotaviksi juhlissa, jossa on tarjolla paljon muutakin. Oikea valinta. Tällä kertaa ei muffineita juuri jäänyt yli, vaan ne tekivät hyvin kauppansa.

keskiviikko 20. elokuuta 2014

Ravintolapäivän tunnelmia 17.8.2014

Osallistuimme viime sunnuntaina ensimmäisen kerran Ravintolapäivään. Oma kahvila on ollut jo pitkään suuri haaveeni. Kun sen perustaminen ei ainakaan tässä elämänvaiheessa ole mahdollista, oli hyvinkin luontevaa lähteä mukaan Ravintolapäivään. Tämän elokuun Ravintolapäivän ajankohta selvisi minulle vasta noin kolme viikkoa ennen h-hetkeä eli päivä suunniteltiin ja toteutettiin siis hyvinkin lyhyellä aikavälillä. Sää suosi tällä kertaa kahvilan pitoa ainakin täällä meillä ja päivä onnistui muutenkin ihan täydellisesti. Se jopa ylitti kaikki odotuksemme.


Meillä on suuri piha, joten perustimme Kakkukioskin Puutarhakahvilan. Iltapäiväkahveja pääsi nauttimaan joko huvimajaamme tai omenapuun alle. Lapsille oli varattu oma lasten mitoitukselle sopiva pöytä tuoleineen ja penkkeineen huvimajan seinustalle. Miljöö sai paljon kiitosta ja se tietenkin lämmittää suuresti mieltä. Ihmiset viihtyivät ja nauttivat kesän toistaiseksi viimeisestä aurinkoisesta päivästä.


Ensikertalaisena oli hirveän vaikea arvioida tarjottavien määrää. Onnistuimme siinä kuitenkin aika hyvin. Juustokakut olivat Ravintolapäivämme hittituote ja niitä olisikin voinut olla yhdet kumpaakin lajia enemmän. Tarjolla oli juustokakkujen lisäksi mokkapaloja, minttusuklaa-kahvikakkua, korvapuusteja, chocolate chip cookieseja, muffineita, sieni- ja tonnikalapiirakkaa sekä sämpylöitä, jotka täytettiin asiakkaan toiveiden mukaan. Juomina tarjolla oli kahvia, teetä ja mehua.
 

Lasten ja lapsiperheiden käytössä oli myös pihamme leikkialue, josta löytyy hiekkalaatikko, keinut, leikkimökki sekä tramboliini. 


Eniten jännitin sitä tuleeko asiakkaita. Asumme kuitenkin ihan maalla, noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, joten ei ole itsestäänselvyys, että ihmiset eksyvät ja löytävät paikalle. Olin kuitenkin ilmoittanut kahvilamme virallisille Ravintolapäivän sivuille ja se kyllä kannatti. Iloksemme saimme todeta, että paikalle saapui paljon muitakin kuin vain ystäviämme ja sukulaisiamme. Maantien laitaan olimme myös laittaneet ison opasteen, josta selvisi, että kyseessä oli ravintolapäivän kahvila. Se auttoi asiakkaitamme löytämään perille. Epävirallisen laskelman mukaan kahvilassamme asioi ainakin yli 70 asiakasta. Ihan mahtavaa! Saimme todella paljon hyvää palautetta ravintolapäivästämme. Se tuntuu todella hyvältä ja innostaa jatkaamaan. Mielessä pyörii jo suunnitelmia seuraavasta ravintolapäivästä, joka on 15.11.2014. Suurkiitos kaikille ravintolapäiväämme osallistuneille! Te teitte kanssamme tästä päivästä ikimuistoisen.

Kuvat: Kuvat julkaistu Maria/Kanelia ja Kardemummaa- blogista luvalla.

tiistai 19. elokuuta 2014

Perinteiset mokkapalat



Pohja:
3 munaa
2,5kkp sokeria
1,5kkp maitoa tai kermaa
225g voisulaa
4kkp vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen sekaan. Lisää maito, voisula ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi varovasti nostellen. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 20 min.

Kuorrutus:
n.200g tomusokeria
6rkl voisulaa
6rkl valmista kahvia
3tl vanilliinisokeria
2rkl kaakaojauhetta

Mittaa voisula, kahvi, vanilliinisokeri ja kaakaojauhe kulhoon. Sekoita. Lisää tomusokeri siivilän läpi ja sekoita vispilää apuna käyttäen tasaiseksi massaksi. Levitä kuorrute hiukan jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele pinnalle nonparelleja. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi.

Tämä on minusta vaan se kaikista paras mokkapalojen ohje.

maanantai 18. elokuuta 2014

Chocolate Chip Cookies


200g voita tai margariinia
2dl sokeria
2dl fariinisokeria
2tl vanilliinisokeria
2 munaa
6dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl soodaa
1-1 1/2 levyä taloussuklaata/valkosuklaata (pähkinöitä, kuivattuja karpaloita tms.)

Laita uuni kuumenemaan 190-200 asteeseen.
Rouhi suklaa.
Yhdistä jauhot, suola ja sooda, jätä odottamaan.
Vaahdota rasva ja sokerit.
Lisää kananmunat vatkaten.
Lisää jauhoseos.
Lisää rouhittu suklaa.

Ota lusikalla tasakokoisia "kokkareita" pellille, jätä reilusti tilaa. Kokkareet voi myös pyörittää palloiksi, jos haluaa säännöllisemmän muotoisia cookieseja.
Paista 19-200 asteessa 10-12 minuuttia. Paistoajalla säädät pipareiden pehmeyttä/kovuutta.

Näitä amerikan tädin reseptillä valmistettuja cookieseja oli mm. tarjolla Kakkukioskin Puutarhakahvilassa eilen Ravintolapäivänä. Ravintolapäivästä tulossa oma päivityksensä, kun saan loput kuvat tyttären kamerasta koneelleni.

perjantai 1. elokuuta 2014

Kakkukioski mukana Ravintolapäivässä 17.8.2014

Suurin haaveeni on jo pitkään ollut oma kahvila. Maalaisromanttisessa kahvilassani myytäisiin vitriinin täydeltä omatekoisia leivonnaisia kahvin ja teen kanssa. Nyt haaveestani tulee totta, mutta vain yhden päivän ajaksi. Kakkukioski avaa ovensa elokuun 17 päivänä Ravintolapäivän merkeissä.

Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa ravintolan yhden päivän ajaksi. Kahvilan, ravintolan, kioskin, katukeittiön tai muun ruokapaikan voi perustaa kotiinsa, puistoon, toimistoon, rannalle, sisäpihalle tai vaikkapa kadunkulmaan. Vain mielikuvitus on rajana!

Mitä kekseliäämpi ravintolakonsepti, sitä hauskempi Ravintolapäivä. Tietenkään erikoisuudet eivät ole välttämättömyyksiä. Hyvä ruoka ja juoma mukavassa ympäristössä riittävät. Perusta sellainen ravintola jossa itsekin haluaisit vierailla!

Ravintolapäivän ytimessä on yhdessä tekeminen, nauttiminen ja ilonpito. Ravintolapäivänä jokaisella on mahdollisuus toteuttaa unelmansa tehden samalla kotikaupungistaan paremman paikan elää.
Ravintolapäivänä voit perustaa Ravintolan yksin, yhdessä ystävien kanssa, osana järjestöä tai muuta sopivaa tiimiä.

Ravintolapäivä on alkanut Helsingistä toukokuussa 2011 ja on nykyään maailman suurin ruokatapahtuma, jota järjestetään neljä kertaa vuodessa. Tähänastisten Ravintolapäivien aikana on kaikkiaan pystytetty yli 9600 popup-ravintolaa noin 38 500 ravintoloitsijan toimesta, ja näissä yhden päivän ravintoloissa on vieraillut yhteensä yli 1,06 miljoonaa ruokailijaa, ja ilmiö kasvaa edelleen.

 Teksti kopioitu Ravintolapäivän fb-sivuilta

17.8.2014 vietetään siis seuraavan kerran valtakunnallista Ravintolapäivää ja tällä kertaa Kakkukioskikin on ensimmäistä kertaa mukana. JEEE!!! Tule juomaan kanssamme ihanat iltapäiväkahvit huvimajaamme tai omenapuun alle ihan kuinka itse haluat. Tervetuloa!

Terkuin, Krisse


lauantai 26. heinäkuuta 2014

Rippijuhlatarjoiluja 13.7.2014

Tässä vielä kuvakooste meidän tämän kesän toisista rippijuhlista. Ihan kaikista leipomuksista ei ikävä kyllä ole tehtynä ohjepostausta, kun kuvaaminen jäi omalta osaltani vähän vähille. Ompahan sitten hyvä syy tehdä leipomuksia uudestaan, että saa reseptit talteen.


Suolaisina tarjottavina juhlissa oli lihapasteijoita, kreikkalainen voileipäkakku, ruisnappeja kinkkutäytteellä ja coctailpiirakoita ja munavoita. Ruisnappien kinkkutäytteeseen laitoin tuorejuustoa, ranskankermaa, suolakurkkua, persiljaa, kinkkua ja mustapippuria.


Makeita kakkuja tein kolme; rippikakun, juustokakun kesän marjoilla ja kolmen suklaan kerrosjuustokakun. Taustalla näkyy vielä tuorejuusto-vadelma muffinit.


Lisäksi tarjolla oli myös mansikkamarenkeja, valkosuklaa-karpalo cookieseja, rocky roadia sekä ukin tekemiä viipalepipareita (ei kuvassa). Rocky roadiin laitoin tällä kertaa vaahtokarkkien kaveriksi ranskanpastilleja ja gluteenittomia keksejä. 


Ainahan juhlien järjestämisessä on paljon tekemistä, mutta kyllä se itse juhla sitten palkitsee. Itsestä kyllä tuntui, että poukkoilin zombien lailla paikasta toiseen enkä oikein ehtinyt jutella kunnolla vieraiden kanssa, vaikka mies auttoikin kahvin keitossa. Meillä ei siis ollut palkattuna ketään apulaista hoitamaan tarjoiluja. Nyt on siis kesän rippijuhlat paketissa, joten voikin kääntää katseen jo seuraaviin juhliin ja alkaa suunnitella niitä.

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Juustokakku kesän marjoilla


Pohja:
200g digestive-keksejä
80g voita
Juustokakku:
600g philadelphia tuorejuustoa, huoneenlämpöistä
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 kananmunaa
1 kananmunan keltuainen
Vadelmakastike:
200g (pakaste)vadelmia
2 tl perunajauhoja
1 tl sitruunamehua
 
Lisäksi:
Tuoreita marjoja koristeluun
Tee näin:
Pohja:
1. Tee ensin pohja. Lämmitä uuni 175C. Pue 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele pohja ja reunat. 
2. Murskaa keksit hienoksi muruksi tehosekoittimessa tai laita keksit pussiin ja muussaa kaulimella. Sulata voi ja sekoita keksinmurujen kanssa tasaiseksi massaksi. Painele seos vuoan pohjalle. Paista pohjaa uunissa n. 10 minuuttia. Ota ulos ja anna jäähtyä hetken. Alenna uunin lämpötila 150 C.
Juustokakku:
3. Tee juustokakkukerros sillä aikaa kun pohja esipaistuu ja jäähtyy. Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi, 2-3 minuuttia sähkövatkaimella. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja suola ja vatkaa vielä muutama minuutti. 
4. Lisää kananmunat ja kananmunan keltuainen yksi kerrallaan, vatkaa jokaisen jälkeen nopeasti. Kaada taikina esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. 
5. Paista kakkua uunin alatasolla n. 60 minuuttia tai kunnes reunat ovat kiinteytyneet mutta keskiosa tutisee vielä. Sulje uuni ja anna kakun seistä hetki vielä uunissa, n. 20 minuuttia. Kakku saattaa vaikuttaa raa'alta mutta se kypsyy vielä jäähtyessään. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä. Laita kakku sitten jääkaappiin yön yli.
Vadelmakastike:
6. Tee vadelmakastike kun kakku on saanut levätä jääkaapissa yön yli. Keitä vadelmia pienessä kattilassa muutaman minuutin ajan. Ota liedeltä ja lisää perunajauhot ja sitruunamehu, sekoita tasaiseksi.
7. Painele vadelmasose siivilän läpi lusikalla niin että vain vadelman siemenet jää siivilään. Anna kastikkeen jäähtyä.
Kokoa:
8. Vedä kakun reunojen ympäri terävällä veitsellä ja irrota vuoka varovasti. Laita kakku tarjoiluvadille. Levitä jäähtynyt vadelmakastike kakun päälle. Koristele kakku marjoilla ja mintun lehdillä. Tarjoile.
 


Tein tälläisen ihanan kesäisen juustokakun gluteenittomista digestivekekseistä tytön rippijuhliin. Kakku oli helppo tehdä ja sen pystyi ja se kannattaakin tehdä jo hyvissä ajoin ennen juhlia tekeytymään jääkaappiin. Juhlapäivän aamuna vain levitin tuon vadelmakastikeen kakun pintaan ja koristelin tuoreilla marjoilla, mums mums...

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Herkulliset lihapasteijat rahkavoitaikinasta

Tyttären rippijuhliin tein myös herkullisia lihapasteijoita. Muistan, kun lapsena kotona näitä tehtiin aina äidin kanssa jouluksi. Mums, mums suurta herkkua ja juhliin oikein oiva valinta. Ilma oli nimittäin helteinen ja tosi kuuma (+29 astetta), joten kaikki pieni suolainen teki hyvin kauppansa.



35-40 kpl

Rahkavoitaikina
375 g voita
6 3/4 dl jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
375 g maitorahkaa

Täyte
1 ½ dl riisiä
 300-400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1,5 tl suolaa
2 tl meiramia
1 tl maustepippuria
2 dl kuohukermaa
½ pkt voimakasta Koskenlaskijaa / muuta sulatejuustoa

Kananmunaa voiteluun
Nypi jauhot ja leivinjauhot kylmän voin kanssa sekaisin. Lisää lopuksi rahka ja sekoita käsin tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita joko pakastimeen tai jääkaappiin jähmettymään.

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
Silppua sipuli pieneksi ja ruskista se jauhelihan kanssa pannulla. Mausta, lisää kerma ja sulatejuusto ja kypsä riisi. Lämmitä sen aikaa, että sulatejuusto sulaa. 
 
 Ota puolet jähmettyneestä taikinasta ja kauli jauhotetulla alustalla siitä n. 3-4 mm paksu levy. Laita lopputaikina takaisin kylmään, niin se pysyy helpommin käsiteltävänä.  Ota pasteijamuotilla (tai muulla isolla, pyöreällä muotilla) ympyröitä.
 
Ota täytettä n. ruokalusikallinen ja laita täyte ympyrän keskelle. Sivele ympyrän toinen reuna vedellä, niin reunat pysyvät paremmin kiinni. Paina toinen reuna kanneksi ja pistele reunat kiinni joko pasteijamuotin reunalla painaen tai esim. haarukalla. Halutessasi voit kaulia jäljelle jäänyttä taikinaa vielä ohuemmaksi, ottaa siitä muotilla esim. kukkia ja laittaa pasteijan koristeeksi.
Voitele pasteijat kananmunalla. Paista 225 asteessa n. 12-15 min, kunnes pasteijat ovat kauniin ruskeita.
 
Ohjeen otin Koko Suomi Leipoo-kilpailusta tutun Heidin blogista Makeaa Murmelin Täydeltä. Heidin blogista löydät myös vaihekuvia.
 

perjantai 18. heinäkuuta 2014

Rippikakku 13.7.2014

Meillä vietettiin viime sunnuntaina kesän toisia rippijuhlia. Nuoren rippilapsen toiveiden mukaisesti syntyi tälläinen kakku.


Kakussa on vaalea seitsemän munan peruskakkupohja. Välissä on vadelmarahka. Ohje siihen löytyy sivulta Täytekakun täytteitä. Kakku on kostutettu vaniljamaidolla.


Kakun päällä on valkoinen sokerikuorrute. Päällä sokerikuorrutteesta ja marsipaanista tehdyt musta-valkoiset kallankukat ja valkoinen risti, jossa "ketju" pienen pienistä sokerihelmistä.


sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Mini-voikkarit

Kirsin keittiössä-blogista löysin kivan vaihtoehdon kahvipöytään. Mini-voikkarit on helppoja ja nopeita tehdä ja ovat sopivan pieniä syötäviä esim. juhlissa, kun tarjolla on muitakin kahvipöydän tarjottavia.


28 mini-voikkaria:
14 siivua monivilja-paahtoleipää

täyte:
1 rs Philadelphia ruohosipuli-tuorejuustoa
150 g kalkkunafilee-leikettä
1 suolakurkku
½ rs raejuustoa
½ dl majoneesia

koristeluun:
 ½ rs Philadelphia ruohosipuli-tuorejuustoa
 1 rkl majoneesia
 28 kpl kurkkusiivuja

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Silppua kalkkunafilee ja kuutioi suolakurkku. Sekoita täytteen kaikki ainekset keskenään. Lusikoi ja levitä täyte seitsemän paahtoleivän päälle ja aseta loput seitsemän leipää kanneksi. Elmu-kelmuta leivät ja jätä maustumaan jääkaappiin yön yli.

Leikkaa leivät neljään osaan. Sekoita tuorejuusto ja majoneesi. Pursota tai levitä tahna leipien päälle. Tee kurkkusiivuista haluamasi mallisia koristeita ja koristele leivät niillä. Sitten herkuttelemaan :)



Kirsi osallistui tällä ohjeella ruokabloggaajille suunnattuu kilpailuun, jossa piti kehitellä joku suolainen tarjottava puutarhajuhliin. Onnea Kirsille kisaan!

perjantai 20. kesäkuuta 2014

Brita-kakku

Keskiviikkona vietimme lähipiirin kesken pojan syntymäpäiviä. Paikalla oli myös joukko parhaimpia kavereita. Koska on kesä, vaikkei ilmasta sitä aina huomaakaan, tein synttärikakuksi kesäisen brita-kakun.


20 annosta

Valmistusaineet:
250g voita
2dl sokeria
4 keltuaista
3dl vehnäjauhoja
4tl leivinjauhetta
2dl maitoa

Marenki:
4 valkuaista
3dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2dl mantelilastuja

Vahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita kuivat aineet joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Leivinpaperi kannattaa vaikkapa suihkuttaa vuokasprayllä niin pohja irtoaa sitten siitä helpommin. Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskitasolla 180 asteessa 15 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.



Täyte:
2dl sokeria
4dl vispikermaa
1prk maustettua rahkaa
1/2l tuoreita marjoja

Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä täyte. Nosta toinen levy päälle.


Tarjoile brita-kakkua kahvipöydässä, kuten meillä tai jälkiruokana. Hyvä vaihtoehto Juhannuksenkin herkutteluun.

HYVÄÄ JUHANNUSTA KAIKILLE!

torstai 19. kesäkuuta 2014

Rippikakku

Rippilapsen yksi lempiväreistä on keltainen ja se väri päätyi myös rippikakkuun. Kakussa on vaalea peruskakkupohja, joka on kostutettu hyvinkin perinteiseen tapaani vaniljamaidolla. Väliin tein mangotäytteen. Kakun päällystin sokerikuorrutteella ja koristeina valkoiset, isot helmiäisruusut lehtineen ja risti.
 

Mangotäyte:
200g mangotuorejuustoa
200g vaniljarahkaa
2dl vispikermaa
425g säilykemangoa (purkillinen)
1/2 dl tomusokeria
 
mangohilloa
 
Hillo sivellään kakkupohjalle ennen täytettä.
 
Valuta säilykemangot siivilässä ja pilko pieniksi paloiksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa.
Vatkaa tuorejuusto ja rahka keskenään ja yhdistä kermavaahto käännellen joukkoon.
Sekoita säilykemangon palat vaahtoon varovasti.
 
Ohjeen täytteeseen nappasin Tarun Taikakakuista.
 


Rippijuhlien suklaaunelmaa

Suklaakakkuhan on aina vaan niin hyvää. Niinpä tein yhden suklaisen unelman rippijuhliinkin. Kakussa on kaakaopohja. Kostutus appelsiinimehulla. Välissä on suklaamousse ja päällä suklaakerma. Hmm, niin hyvää...




Ohje kakkuun löytyy TÄÄLTÄ.