sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Paholaisen kakku



5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl suolaa
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl jauhettua kardemummaa (oman maun mukaan)
2 isoa kananmunaa
2 1/2 dl kahvikermaa (laitoin maitoa 1½ dl ja kermaa 1dl)
125 g voita tai margariinia (sulatettuna ja jäähdytettynä)

 Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.... kaakaojauhe kannattaa siivilöidä sekaan, ettei taikinaan jää jauheesta kokkareita. Lisää munat, kerma/kermamaito ja rasvasula ja sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi. Elä sekoittele liikaa, sillä taikinaan ei haluta sitkoa.... Taikina on löysää, vaan jauhoja ei kannata lisätä yhtään enempää mitä ohjeen mukainen määrä on. Kaada löysä kakkutaikina vuokaan  ja paista kakku uunissa noin 160 asteessa noin 1 tunti. 

 Anna kakun jäähtyä noin 5 min ja kumoa se sitten varovaisesti ritilälle/lautaselle. Tämänkin kakun maku vaan paranee, jos sitä malttaa säilyttää edes päivän ennen syöntiä.


Ps. Mimmin blogista löytyy kyllä kaikista parhaat kahvikakkujen reseptit. Kannattaa käydä tutustumassa!

lauantai 24. lokakuuta 2015

Kinkkupiirakka


Piirakkapohja:

100g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna
220g vehnäjauhoja
1dl juustoraastetta
ripaus suolaa

Mittaa kaikki ainekset samaan kulhoon.Nypi sormilla tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa, tee vain taikinasta kiinteä pallo. Laita jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistuksen ajaksi.

Kinkkutäyte:

300g palvikinkkua
3dl kermaa
3 munaa
120g smetanaa
1dl juustoraastetta
puolikas ruukku persiljaa (oman maun mukaan)
puolikas ruukku ruohosipulia (oman maun mukaan)
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta
kirsikkatomaatteja
 
 Sekoita kerma, smetana, juustoraaste ja munat keskenään. Pilko kinkku pieneksi ja lisää joukkoon. Lisää myös silputtu ruohosipuli ja persilja, lisää myös mustapippuria ja paprikajauhetta. Kauli taikina n. 3mm paksuiseksi levyksi. Nosta voideltuun (irtopohja)vuokaan, laita halutessasi pohjalle vielä pala leivinpaperia, jotta piirakka irtoaa paremmin vuoasta. Painele tasaiseksi ja leikkaa ylimääräinen taikina pois. Kaada täyte pohjan päälle, ja laita pinnalle halkaistuja kirsikkatomaatteja. 
 
 
Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla noin 40 minuuttia kunnes pinnassa on kaunis kullanruskea väri ja piirakan täyte tuntuu kiinteältä. Voit valmistaa piirakat mainiosti jo esim. paria päivää aiemmin. Kun tarjoilun aika koittaa, suojaa piirakan pinta foliolla ja laita 175 asteiseen uuniin keskitasolle noin vartiksi, kunnes piirakka tuntuu lämpimältä.