perjantai 29. toukokuuta 2015
perjantai 15. toukokuuta 2015
Pinkki synttärikakku 10-vuotiaalle tytölle ♥
Minua pyydettiin tekemään synttärikakku 10-vuotiaan tytön synttäreille. Muita toiveita ei ollut kuin että kakku pitäisi olla pinkki. Kuorrutekakku on silloin oiva valinta.
Kakussa on gluteeniton vaaleapohja, jonka kostutin omenamehulla. Välissä on laktoositon vadelmamousse.
4 liivatelehteä
2 dl laktoositonta vispikermaa
200 g laktoositonta ranskankermaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
200 g vadelmia
Kakun pintaa levitin sokerikreemin sokerikuorrutteen alle.
200g laktoositonta voita
2dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2rkl mehua (tai maitoa)
Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Lisää tomu- ja vaniljasokeri. Vatkaa hyvin. Lisää vielä valitsemasi neste ja sekoita tasaiseksi.
Kuorrutin siis kakun pinkillä sokerikuorrutteella. Varaan aina kakkua varten kilon sokerikuorrutetta, että saan kaulittua riittävän ison levyn, joka varmasti riittää hyvin kakun yli. Kukat tein myös sokerimassasta. Valkoisiin kukkiin tupsuttelin hiukan vaaleanpunaista tomuväriä pensselin kanssa. Pikkasen jännitin menikö kakku liian hempeäksi, kun vähän innostuin noiden kukkien kanssa. Sankari oli ollut kuitenkin tyytyväinen kakkuun, joten leipurikin voi olla.
keskiviikko 13. toukokuuta 2015
3-vuotiaan synttärikakku kotieläimillä
Tein ensimmäisen lapsenlapseni 3-vuotis synttäreille kotieläinaiheisen synttärikakun, koska sankari pitää kovasti eläimistä ja on "tottunut" lypsyllä kävijä toisessa mummolassaan.
Kakussa oli viiden munan gluteeniton vaalea kakkupohja. Punnitsin ensin viisi kananmunaa ja kerroin niiden painon 0,7:llä, jolloin sain lukeman, joka on kakkupohjaan tarvittavan sokerin määrä. Sen jälkeen vatkasin kananmunat ja sokerin kuohkeaksi vaahdoksi. Hyvä sääntö on, että vatkaa munia niin monta minuuttia kuin munia on. Tässä tapauksessa siis viisi minuuttia. Lopuksi lisäsin taikinaan saman määrän gluteenitonta jauhoseosta siivilän läpi varovasti sekoittaen kuin sokeriakin oli. Jauhojen sekaan sekoitin vajaan teelusikallisen leivinjauhetta. Sitten kaadoin taikinan voideltuun irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Paistoin kakkupohjaa 175 asteessa noin 35-40 minuuttia. Kakun kypsyyden varmistin vielä tikulla. Kuiva tikku, kypsä kakkupohja.
Kakkupohjan kostutin varovasti maidolla, jonka sekaan olin sekoittanut hiukan vanilliinisokeria. Täytteeksi laitoin vadelmahilloa ja diplomaattikreenin. Diplomaattikreemissä on vaniljakreemijauheesta tehty kreemi, joka on sekoitettu kermavaahdon sekaan.
Kakun pursotukset tein vispikermalla, jonka sekaan vispasin vaniljakreemijauhetta. Vaniljakreemijauhe sitoo kosteutta ja pursotukset säilyvät hyvinä. Kakun päälle ripottelin oikeasti jalkapallokakun päälle tarkoitettuja strösseleitä ruohoksi. Ruohotupsut tein valkosipulipuristimelle sokerikuorrutteesta. Mustat kivet tein myös sokerikuorrutteesta. Eläin- ja kukkakoristeet ostin tällä kertaa valmiina Ullan Unelmasta.
tiistai 12. toukokuuta 2015
Korvapuusteja
Lapset pitävät pullasta. Niimpä leivoin sunnuntaisille synttäreille perinteisiä korvapuusteja. Synttärisankarin suurta herkkua. Ihan liian harvoin tulee leivottua perinteistä pullaa. Ennen minullakin oli aina pakastimessa pullaa vierasvarana. Eipä ole enää. Pitäisiköhän ottaa tuo käytäntö uudestaan käyttöön?
7,5 dl maitoa
75 g hiivaa
2 tl suolaa
2-3 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
250 g margariinia tai voita
n.15 dl vehnäjauhoja
Lämmitä
maito ja liuota hiiva siihen. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja osa
jauhoista. Vaivaa hetki. Lisää rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa
riittävästi, että saat hyvän sitkon pullaasi. Anna kohota liinan alla.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa ilmakuplat pois ja leivo pulliksi.
maanantai 11. toukokuuta 2015
Mokkapala-muffinit (gluteeniton ja maidoton)
Tein eilisille 3v-synttäreille ensimmäisen kerran mokkapala-muffineita. Kirsin keittiöstä löytyi sopiva ohje, joka oli sekä gluteeniton että maidoton, joten sopi myös juhlien allergisille. Minimuffini koko on minusta parempi juhlissa kuin mormaalikokoiset isommat muffinit. Erityisesti tykkäsin tässä ohjeessa tuosta helposta ja hyvästä kuorrutteesta.
34 kpl minimuffinseja:
2 munaa
1,5 dl sokeria
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kiehuvaa vettä
100g Keiju laktoositon margariini
Kuorrute:
150g Keiju laktoositon margariini
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl tomusokeria
3 rkl vahvaa kahvia
1 rkl vaniljasokeria
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja
lisää ne vuorotellen kiehuvan veden kanssa vaahdon sekaan. Lisää lopuksi
sulatettu margariini joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja annostele taikina
minimuffinssivuokiin. Paista n. 10 min. 175 asteessa. Anna jäähtyä
ritilän päällä.
Tee kuorrute. Mittaa kulhoon pehmennyt rasva ja muut aineet. Vatkaa
vatkaimella voimakkaasti ainekset sekaisin. Pursottele tai levitä
kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle. Koristele haluamallasi tavalla
esim. nonparelleilla.
lauantai 9. toukokuuta 2015
Kinkkuhyrrät
Tässä hyvä, helppo ja nopea ohje kevään juhliin. Kinkkuhyrrät ovat sopivan pieni tarjottava, kun yleensä juhlissa on paljon muutakin tarjolla. Itse tein näitä ensimmäisen kerran esikoiseni rippijuhliin. Huomenna juhlimme esikoiseni ensimmäisen lapsen synttäreitä ja kinkkuhyrrät ovat edelleen tarjoilulistalla. Hyvät reseptit säilyvät pitkään.
1 paketti sunnuntai lehtitaikinalevyjä
600g kinkkukuutioita
2 paprikaa pilkottuna
(persiljaa)
200g maustamatonta tuorejuustoa
3/4dl riisiä
mausteita maun mukaan
Keitä
riisi lihaliemessä kypsäksi. Itse käytin puolet puuro- ja puolet
pitkäjyväistäriisiä. Lisää joukkoon kinkkukuutiot, pilkottu paprika,
persiljasilppu, tuorejuusto ja mausteet.
Kauli
taikinalevyjä hiukan isommaksi. Levitä täytettä taikinalevyn päälle ja
rullaa. Kostuta taikinan reuna kananmunalla. Leikkaa rulla kiekoiksi ja
laita uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele kiekot kananmunalla ja
paista uunissa 225 asteessa noin 15 min.
Voit tehdä kinkkuhyrrät hyvissä ajoin ennen juhlia pakastimeen. Näin helpotat kiirettä juhlien alla.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)