lauantai 20. kesäkuuta 2015

Raparperi-rahkapiirakka (uunipellillinen)

Nyt kun on raparperiaika parhaimmillaan tein bonuspojan synttäreille myös tätä raparperirahkapiirakkaa, jonka ohjeen löysin Tarun Taikakakut-blogista.


Pohja ja murupäällinen:
250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria

2 dl piimää
1 kananmuna

½ litraa raparperin paloja

Rahka:
2 prk (500g) maitorahkaa
2 kananmunaa
2-2½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sulata voi kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää niihin sulatettu voi. Ota seoksesta 1/3 osaa sivuun ja lisää loppuosaan piimä ja muna. Kaada ja tasoittele tämä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Tee rahka: sekoita rahkat, sokerit ja munat yhteen ja kaada seos pohjataikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle raparperin palat ja lopuksi päälle sivuun ottamasi muruseos. Paista 200 asteessa 30 minuuttia. Älä paista yhtään yli ajan ettei piirakka menetä mehevyyttään. Sopiva paistoaika riippuu myös uunisi tehosta. Itsellä pohja pääsi paistumaan liian tummaksi.


Mansikkakakku ♥

Tein myös tämän hyväksi havaitun mansikkahyydykekakun bonuspojan synttäreille ♥







Ohje löytyy TÄÄLTÄ.

Mustikkakermakakku ♥

Viime maanantaina bonuspoikani täytti 13-vuotta. Synttärikahveille leivoin mm. tälläisen mustikkakermakakun. Koskaan aiemmin en tälläistä koristelua ole tehnytkään. 


Kakussa on perinteinen vaalea sokerikakkupohja, jonka kostutin tuttuakin tutumpaan tapaani vaniljamaidolla. Kakun väliin tein vadelmamoussen, koska kakusta piti alkujaan tulla vadelmakermakakku. Mutta koska en saanutkaan maanantaina kaupasta tuoreita vadelmia, kakusta tuli sitten mustikkakermakakku.

Vadelmamousse:
4 1/2dl vispikermaa
2 1/2dl vadelmasosetta
n. 1 1/2dl tomusokeria
3tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1/2 dl vettä

Lisäksi:
n.2dl vadelmia

Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna 1/2dl vettä. Purista ylimääräinen vesi pois liivatelehdistä ja sekoita ne kuumaan veteen. Sekoita liivateseos vadelmasoseen sekaan. Nostele vadelmaliivateseos kermavaahdon joukkoon. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa sokeria. Painele täyttövaiheessa kokonaisia vadelmia sattumiksi täytteeseen, molempiin kerroksiin.


Kakun pursotukset tein flora vispillä. Päälle laitoin espanjalaisia pensasmustikoita. Nuo pensasmustikat on siitä kivoja käyttää leivonnaisten koristelussa, kun ne eivät tahri ja kaiken lisäksi nämä espanjalaiset pensasmustikat olivat todella hyvän makuisia.


Kinuskikakku ylioppilasjuhliin

Ylioppilasjuhliin pääsin tekemään myös pitkästä aikaa kinuskikermakakkua. Kakussa on vaalea sokerikakkupohja. Välissä sankarin toiveesta mansikkahilloa, banaania ja diplomaattikreemiä. 


Kakun päälle keitin kinuskin:

2dl kuohukermaa
1,5dl fariinisokeria
2tl voita

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä niitä hiljalleen n.10-15 minuuttia, kunnes kinuski alkaa sakenemaan. Lisää lopuksi 1-2 teelusikallista voita. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten kakun päälle.
 

Pursotukset jälleen flora vispillä, jonka sekaan olen laittanut vaniljakreemijauhetta. Koristeet tein sokerimassoista. 
 

Iso kermakakku yo-juhliin

Hyydytettyjen mansikkakakkujen seuraksi tein toisiin ylioppilasjuhliin tälläisen ison ja perinteisen kermakakun. Kakussa on vaalea sokerikakkupohja. Välissä mansikkahilloa ja diplomaattikreemiä. Pursotukset flora vispiä, johon sekoitettu vaniljakreemijauhetta. Koristeet sokerimassaa.





Perinteiset kermakakut yo-juhliin

Työkaverin pojan ylioppilaskuhliin tein kaksi perinteistä kermakakkua gluteenittomana ja laktoosittomana. Kakuista toivottiin koristukseltaan mahdollisimman yksinkertaisia.



Kakuissa on gluteeniton vaalea sokerikakkupohja. Väliin laitoin vadelmahilloa ja diplomaattikreemiä. Pursotukset tein laktoosittomalla  vispikermalla, johon vispasin sekaan vaniljakreemijauhetta. Koristeet tein sokerimassoista.



perjantai 5. kesäkuuta 2015

Mansikkakakku

Tein viime lauantaiksi työkaverini tyttären ylioppilasjuhliin kaksi tälläistä mansikkahyydykekakkua ♥

POHJA:
200g digestivekeksejä
75g voita

TÄYTE:
2,5dlFlora Vanillaa
2,5dl Flora Vispiä
400g pakastemansikoita
3/4dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1rkl sitruunamehutiivistettä
5 liivatelehteä
1/2dl mansikkamehua

PÄÄLLE:
400g mansikoita
1/2dl sokeria
1dl mansikkamehua
4 liivatelehteä

KORISTELUUN:
mansikoita

Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa hyvin sekaisin. Painele seos leivinpaperilla vuoratun halkaisijaltaan 24cm:n irtopohjavuokan pohjalle.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata mansikat ja ota mehu talteen liivatteita varten. Soseuta mansikat. Vatkaa Flora Vanilla ja Flora Vispi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot, soseutetut mansikat, sokeri ja sitruunamehu. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet kuumennettuun mehuun. Lisää liivateliuos kevyesti käännellen täytteeseen ja kaada täyte keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Sulata mansikat ja ota mehu talteen liivatteita varten. Soseuta mansikat ja lisää sokeri. Liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet kuumennettuun mehuun. Sekoita liivateliuos soseutettujen mansikoiden joukkoon. Kaada seos varovasti hyytyneen kakun päälle. Hyydytä kakku jääkaapissa yön yli. Koristele mansikoilla.

Alkuperäinen ohje: Maarit Hotanen, Hanko
Kirjasta Piparista pitsikakkuun, Ulla Svensk

Kuva: Teija Korhonen